Foredrag

Jeg holder også foredrag, om hvor vigtigt det er for vores mentale og fysiske sundhed at lave håndarbejde og håndværk. Et foredrag med evidens og ikke mindste egne erfaringer.  Hvorfor strikker Jeppe ikke?

Holbergs Jeppe drikker, fordi livet er svært. Men måske skulle han være begyndt at strikke i stedet for? Strikning – eller håndarbejde i det hele taget – har de seneste år vist sig at have en vis sundhedsfremmende/lindrende effekt på mange mennesker, som er udfordret af eksempelvis stress eller udbrændthed. Men også et helt konkret produkt, nemlig lækkert og brugbart håndarbejde og håndværk.

Håndarbejdslærer, psykolog og ph.d. Anne Kirketerp netop udkommet med bogen ”Craft- psykologi”, hvori hun har undersøgt og beskrevet, hvilke sundhedsfremmende effekter håndværk/håndarbejde har på mennesker. Hun kalder det for craft-psykologi. At lave craft, eller håndværk på dansk, er ikke blot meningsfuldt og dejligt at udføre, men det har også en lang række gavnlige fysiske og psykologiske effekter, viser hendes undersøgelser.

At have en passion/fritidsinteresse og dyrke den, er et rigtigt godt bud på, hvordan vi mennesker kan ”koble fra”. Og det behøver ikke være kompliceret. Det er faktiske nok at finde sin hobbykniv eller sin hæklenål frem

Mit foredrag tager udgangspunkt i min egen personlig historie om en brændende passion for det helt enkle håndværk, som jeg ”fandt tilbage til” efter at være ramt af stress for nu en del år siden. Her, i arbejdet med mine hænder, kan jeg for en stund lægge alle mine udfordringer og tanker til side og dykke ned i håndværkets forunderlig verden. Som ”belønning” får jeg nemlig fremstillet ting - trøjer, karklude, tæpper eller tasker - som jeg er stolt af og glædes over. 

Jeg er oprindeligt uddannet håndarbejdslærer, men har hovedsageligt arbejdet som leder i det private og det offentlige, blandt andet som forstander på Næsteved Produktionsskole og Kerteminde højskole. For et år siden etablerede jeg simpelthåndværk.dk, hvor jeg afholder workshops for 4-6 personer ad gangen. Her lærer kursisterne enkle teknikker til simpelt, lækkert og brugbart håndarbejde og håndværk.

Foredraget varer ca. 1 time og jeg vil efterfølgende lægge op til deltagernes personlige erfaringer med håndarbejde/håndværk.

 

Pris:

1400, ekskl. kørsel